Лазерно лечение на

кръвоносни съдове

В различни етапи от живота ни – в по-млада или по-зряла възраст, веднага след раждането или малко след това по кожата на тялото ни се появяват различни по форма съдови лезии. При голям процент от пациентите те представляват естетичен проблем, но съществуват и такива съдови промени, които могат да са свързани със сериозни усложнения (инфекции, разраняване, образуване на белези, увреда на вътрешни органи и др.). Това налага своевременно диагностициране, определяне вида на съдовата лезия и пристъпване към адекватно лечение.

Най-често срещаните съдови лезии са разширените капиляри, които може да са единични или да образуват мрежа, като могат да са разположени по лицето (локализират се по носа, бузите, брадичката) и по други части от тялото, както и повърхностните и по-дълбоко разположените разширени венозни съдове по долните крайници. Други нерядко срещани съдови лезии са различните видове хемангиоми и вродените съдови малформации като т. нар. “port-wine” петна.

„Златен стандарт” за лечение на гореизброените съдови лезии е Nd:YAG лазер с дължина на вълната 1064 nm.

Какво представлява и как действа процедурата с Nd:YAG лазер?

При лазерното премахване на неестетични кръвоносни съдове с Nd :YAG лазер основна цел на лазерната светлина е оксихемоглобина в кръвта. Погълнатата от оксихемоглобина енергия се абсорбира от кръвта намираща се в съдовете и се трансформира  в топлина, предизвикваща коагулация и унищожаване на прицелния съд. Естествените процеси в тялото изчистват разрушената венозна тъкан за период от няколко дни до няколко седмици, а кръвният поток респективно се пренасочва към вени, разположени по-дълбоко под повърхността на кожата.

Кои области могат да бъдат третирани?

Отлични резултати се постигат при третиране на съдови лезии в областта на лицето, тялото, горните и долните крайници.

Колко време продължава процедурата?

Продължителността на самата процедура зависи от вида и броя на прицелните съдове. Например при лечение на хемангиом тип „кръвоносна звезда” са нужни само няколко секунди, докато третирането на множество капиляри по долните крайници на тялото би отнело доста повече време.

Какво е усещането по време на процедурата?

Пациентите определят усещането като леко парване или убождане, но поради използването на мощна охлаждаща система, предпазваща околната кожа от загряване и намаляваща дискомфорта не се налага локална анестезия или прием на обезболяващи преди, по време и след процедурата.

Какво се случва непосредствено след процедурата?

Веднага след процедурата е възможно пациентът да чувства слабо пламтене в третираната зона, може да има леко зачервяване или подуване на обработваното място в рамките на 1-3 дни. Прицелният кръвоносен съд първоначално потъмнява и в рамките на няколко седмици се резорбира от организма и напълно изчезва.

Има ли някакви ограничения в периода след процедурата?

В рамките на една седмица трябва да се избягват физически натоварвания, тъй като те повишават кръвния поток и могат да предизвикат проблеми в кръвоносния съд. Възможно е пациентът да бъде посъветван да носи за кратък период от време след процедурата еластичен колан или чорап.

Трябва да се избягват горещи бани най-малко 3 дни след процедурата. Може да се ползва душ при по-ниски температури като след това отново се поставя еластичния бандаж. 

Абсолютно задължително е пациентът да не се излага на активно слънце или солариум поне 2 месеца след последната процедура и да ползва фотозащитни кремове с висок фактор (50 SPF) по време на и 2 месеца след приключване на терапевтичния курс.

Колко процедури са необходими и кога има видими резултати?

Броят на процедурите зависи от вида, конфигурацията, броя, цвета и диаметъра на съдовите лезии. При малките съдови лезии терапевтичният ефект се вижда веднага след първата процедура. При тях са достатъчни до 2 процедури. При мрежовидни разширени вени е необходим курс от 3 до 5 процедури с интервал между процедурите 1 месец, като след всяка следваща процедура се забелязва видимо редуциране на капилярите до пълното им изчезване. 

Кои пациенти са подходящи за процедурата?

С Nd:YAG лазера се третират успешно и безопасно пациенти с всякакъв тип кожа (от най-светлите до най-тъмните).

Единствено условие за това е пациентите да нямат тен и да не са се излагали на активно слънце или солариум месец преди процедурата.

Кой е най-подходящият период за провеждане на процедурата?

Желателно е този вид терапия да се провежда през сезоните, в които кожата не е изложена на директна слънчева светлина. Затова най-подходящият период обхваща есен, зима и ранна пролет.

Колко време трае постигнатия терапевтичен ефект?

С Nd:YAG лазера се третират съществуващи съдови лезии, които не се появяват отново, но не може да се предотврати появата на нови такива в бъдеще особено ако пациентът е предразположен към това. Трябва да се има предвид, че лицевите вени по-често са склонни да се развиват отново във времето. Затова е необходимо да се следят резултатите и при необходимост да се назначат поддържащи процедури за премахване на новопоявилите се лезии.

Какви са противопоказанията за извършване на процедурата с Nd: YAG лазер?

Поради високия риск от непредвидими нежелани реакции извършването на процедурата е строго противопоказно при следните състояния:

  • бременност
  • злокачествени кожни образувания
  • наличие на открити лезии (рани)
  • активен херпес и други кожни инфекции в областта на третираната зона
  • епилепсия и други неврологични заболявания
  • при системен прием на лекарства усилващи чуствителността на кожата към лъчите и др.
  • наличие на тен от скорошно излагане на слънце или солариум;
  • пациенти, на които им предстои излагане на слънце в рамките на 30 дни след последната процедура
Цени
Единично третиране на малки съдове на краката 100 лв.
Лице - единични съдове 80 лв.
Нос 70 лв.
Бузи 150 лв.
Цяло лице 300 лв.
Цени
Единично третиране на малки съдове на краката 100 лв.
Лице - единични съдове 80 лв.
Нос 70 лв.
Бузи 150 лв.
Цяло лице 300 лв.

Виж още

Цялостно почистване на лице и черни точки – подходящо за всички типове кожа
Цялостно почистване на лице и черни точки
подходящо за всички типове кожа
Третиране на
пигментации
Заличаване на бръчки с Б-Т-Х
Заличаване на бръчки с
Б-Т-Х